czwartek, 14 maja 2015

Zimne napoje na gorące dni


Wiosna w pełni, słonko świeci, temperatura z każdym dniem wyższa więc pragnienie też jest jest większe. W takie dni ''od środka'' lubię ochładzać się mrożoną kawą albo szejkami. Przyrządzenie ich jest banalnie proste i zajmuje kilka minut.

Przygotowałam dwa przepisy, jestem pewna, że zaspokoją podniebienia wielu osób. 
Zacznę od szejków waniliowych. Moje smakują jak te z Mc'donalda. 

Potrzebne będzie: 
  • litr lodów waniliowych lub śmietankowych
  • mleko (zawartość % tłuszczu dowolna)
  • pół płaskiej łyżeczki cukru waniliowego. 
Wszystkie  składniki miksuję w blenderze. Łatwiej będzie wymieszać jeśli lody będą lekko roztopione, na litr lodów daję pół litra mleka, wtedy konsystencja jest bardziej gęsta. Cukrem waniliowym dosładzam szejki i tu uwaga żeby nie przesadzić, na początku proponuję, aby słodzić dosłownie po szczypcie, może się okazać, że te pół łyżeczki dla jednej osoby będzie za dużo z kolei dla innej za mało. W ten sam sposób można wykonać szejki truskawkowe, brzoskwiniowe i jakie kto lubi, z tym że przy owocowych nie polecam dodawać wanilii, smak najlepiej wzmocnić odrobiną soków najlepiej o tym samym smaku co lody. 

Kawa mrożona.


Potrzebne składniki:
  • czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • łyżeczka cukru
  • mleko
  • kostki lodu
  • bita śmietana
Do kubka wsypuję kawę i cukier, zalewam odrobiną gorącej wody, mieszam aż wszystko się dokładnie rozpuści,  następnie do połowy zalewam zimnym mlekiem, dodaję kilka kostek lodu i na sam wierzch dorzucam bitą śmietanę. 


Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Zrobiłam dla dzieci szejki, wyszły pyszne, u nas w rodzinie litr lodów to za mało :) musiałam lecieć do sklepu bo trójka moich synów dokładkę wołała. Liczę na więcej takich pyszności na szybko :)

    OdpowiedzUsuń